Klizni ležajevi

Sferni klizni ležajevi i krajevi šipki

Ova stranica daje pregled dostupnih tipova ležajeva, njihovih izvedbi, oznaka i karakteristika. Takođe uključuje reference na relevantne odjeljke proizvoda s detaljnim informacijama i tablice podataka.

Za više informacija i proizvoda posjetite: skf.com

Radijalni sferični klizni ležajevi

Radijalni sferični klizni ležajevi imaju unutarnji prsten s kuglastim ispupčenim vanjskim promjerom i vanjski prsten s odgovarajuće kuglastom, ali udubljenom unutarnjom površinom. Njihov dizajn čini ih posebno pogodnima za ležajne uređaje gdje se moraju prilagoditi poravnanja između osovine i kućišta ili gdje oscilirajuća ili periodična naginjanja ili zakretanje moraju biti moguća pri relativno malim brzinama klizanja, često popraćenim velikim opterećenjima.

Kutni kontaktni sferični ležajevi

Kao što naziv govori, klizne kontaktne površine kutnih kontaktnih sfernih kliznih ležajeva sfernog su oblika i nagnute pod kutom prema osi ležaja. Stoga su ovi ležajevi vrlo pogodni za prihvat kombiniranih (radijalnih i aksijalnih) opterećenja. Kuglasti klizni ležajevi s jednim kutnim kontaktom mogu prihvatiti samo aksijalna opterećenja koja djeluju u jednom smjeru. Ovi se ležajevi ogu odvojiti, što omogućava prstenove da se montiraju odvojeno.

Potisni sferični klizni ležajevi

Potisni sferni ležajevi imaju konveksnu sfernu površinu na podlošku osovine i odgovarajuću udubljenu sfernu površinu u podlošci kućišta. Namijenjeni su aksijalnim opterećenjima, ali i kombinirana opterećenja. Komponenta radijalnog opterećenja kombiniranog tereta ne smije prelaziti 50% komponente aksijalnog opterećenja. Kada su radijalna opterećenja veća, preporučljivo je kombinirati potisne ležajeve s radijalnim ležajevima.

Kontaktirajte nas za dodatna pitanja