„Samit energetike Trebinje“ vodeći je regionalni događaj koji ubrzava regionalni prelaz i tranziciju energetskog sektora na čistu energiju.

TREBINJE – Treći “Samit energetike Trebinje 2022” (SET), koji se održavao do 18. marta, okuplja gotovo sve čelne ljude elektroprivreda iz regiona, a u deset odvojenih panela učestvovalo je oko 70 vodećih stručnjaka iz zemlje i regiona. Tako su i naše kolege Adnan Spahić i Srđan Hamović također prisustvovali panelima.

Teme ovogodišnjeg SET-a bile su dekarbonizacija energetskog sektora zapadnog Balkana, uloga elektroprivreda u tranziciji energetskog sektora u regionu, razvoj gasovodne infrastrukture u regionu u funkciji bezbjednosti snabdijevanja.

Na panelima je bila riječ i o poremećaju cijena električne energije na tržištu, izazovima dalje liberalizacije tržišta električne energije u regionu, balansiranju energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu, izazovima uvođenja sistema trgovanja emisijama (ETS), energetskoj efikasnosti, 4D trendovima u energetici, razvoju infrastrukture za elektromobilnost, uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

[metaslider id=10125 cssclass=””]